Veelvoorkomende sportblessures en de bijbehorende behandelingen

Veelvoorkomende sportblessures en de bijbehorende behandelingen

Sporten brengt veel voordelen met zich mee, zoals een verbeterde gezondheid, sociale interactie en stressverlichting. Echter, met de voordelen komen ook risico’s, waarvan de kans op blessures de grootste is. Van alle blessures die sporters kunnen oplopen, behoren schouder- en knieblessures tot de meest voorkomende en uitdagende om mee om te gaan. Daarnaast zijn er nog een aantal herkenbare blessures waar veel sporters mee te maken krijgen. In deze blog bespreken we deze veelvoorkomende sportblessures en de bijbehorende behandelingen.

Knieblessures

Knieblessures zijn ook veelvoorkomend bij sporters en kunnen variëren van verstuikingen tot ernstige scheuren van de ligamenten of menisci. De meest voorkomende knieblessures zijn:

  • Verstuikte kniebanden: De knie heeft vier belangrijke ligamenten die stabiliteit bieden. Een verstuiking treedt op wanneer een van deze ligamenten uitgerekt of gescheurd raakt. 
  • Meniscus scheuren: De meniscus is een kraakbeenschijf in de knie die als schokdemper fungeert. Scheuren in de meniscus kunnen optreden als gevolg van plotselinge draaibewegingen of trauma. 

Behandelingen voor knieblessures

  • RICE-methode: Rust, ijs, compressie en elevatie worden vaak aanbevolen voor de initiële behandeling van knieblessures om zwelling te verminderen en pijn te verlichten.
  • Fysiotherapie: Fysiotherapie is cruciaal bij het herstellen van knieblessures. Het omvat het versterken van de omliggende spieren, het verbeteren van de mobiliteit en het herstellen van de juiste looppatronen. 
  • Chirurgie: In ernstige gevallen, zoals bij volledige scheuren van de kniebanden of ernstige meniscusscheuren, kan een operatie nodig zijn om de schade te herstellen en de stabiliteit van de knie te herstellen.
  • Prothese: wanneer bovenstaande behadelingen niet het gewenste resultaat opleveren kan een totale vervanging van het kniegewricht een optie zijn. Een knieprothese is een kunstknie die zo’n 20-25 jaar lang meegaat. 

Tenniselleboog (laterale epicondylitis)

Een tenniselleboog is een veelvoorkomende blessure bij sporters, maar kan ook optreden bij mensen die herhaaldelijke bewegingen maken met de arm en pols, zoals schilders of tuiniers. Deze blessure ontstaat door overbelasting van de pezen aan de buitenkant van de elleboog. Symptomen zijn onder meer pijn en gevoeligheid aan de buitenkant van de elleboog, vooral bij het strekken van de pols en hand. 

Behandelingen voor tenniselleboog

  • Rust
  • Vermijden van activiteiten die de elleboog belasten
  • Fysiotherapie om de spieren en pezen te versterken
  • In sommige gevallen het dragen van een elleboogbrace om de druk op de pezen te verminderen

Schouderblessures

Schouderblessures zijn frequent voorkomend bij sporters, vooral bij diegenen die activiteiten beoefenen waarbij herhaaldelijke bewegingen van de armen betrokken zijn, zoals tennis, volleybal en zwemmen. De meest voorkomende schouderblessures zijn:

  • Schouderontwrichting (schouderluxatie): Dit treedt op wanneer de bovenarm uit de kom schiet uit het schoudergewricht. 
  • Rotator cuff blessures: De rotator cuff is een groep van spieren en pezen die de schouder stabiliseren. Blessures aan de rotator cuff kunnen variëren van verrekkingen tot scheuren. 

Behandelingen voor schouderblessures

  • Rust: Rust is vaak de eerste stap bij het herstellen van een schouderblessure, om verdere schade te voorkomen en het genezingsproces te bevorderen.
  • Fysiotherapie: Fysiotherapie is essentieel bij het herstellen van schouderblessures. Het omvat het versterken van de spieren rondom het schoudergewricht, het verbeteren van de mobiliteit en het bevorderen van de juiste biomechanica.
  • Chirurgie: In ernstige gevallen, zoals bij grote scheuren in de rotator cuff, kan chirurgie noodzakelijk zijn om de schade te herstellen. 
  • Prothese: kunnen medicijnen en oefeningen de problemen niet oplossen en is chirurgie ook niet aan de orde. Dan kan een totale schouderprothese operatie wellicht een oplossing zijn.

Zweepslag (skeletspierletsel)

Een zweepslag is een acute blessure die optreedt wanneer een spier plotseling en krachtig wordt uitgerekt, wat kan leiden tot scheuren in de spiervezels. Deze blessure komt vaak voor bij sporters die snelle en explosieve bewegingen maken, zoals sprinters of voetballers. Symptomen zijn onder meer plotselinge en scherpe pijn, zwelling, blauwe plekken en moeite met bewegen van het aangetaste gebied. 

Behandelingen voor zweepslag

  • Rust, ijs, compressie en elevatie (RICE-methode) om zwelling te verminderen en pijn te verlichten
  • Fysiotherapie om spierkracht en flexibiliteit te herstellen
  • In ernstige gevallen kan een arts ook medicatie voorschrijven om ontstekingen te verminderen en het genezingsproces te bevorderen