Hoe kan ik stoppen met drinken?

Hoe kan ik stoppen met drinken?

Hoe kan ik stoppen met drinken?

Tegenwoordig is het drinken van alcohol ontzettend genormaliseerd in onze maatschappij en worden de nadelige gevolgen van drinken ook gezien als iets wat erbij hoort. Toch is men zich wel bewust van hoe goed het kan zijn om tijdelijk te stoppen met drinken en zijn initiatieven zoals dry January erg populair geworden. Hierbij is het idee om voor de volledige maand Januari geen alcohol te drinken. Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor iemand zijn drankgebruik wil minderen of volledig wil stoppen. Mocht jij je daarin herkennen, lees dan vooral verder.

Weeg voor- en nadelen af

Als je wilt stoppen met drinken kan het eens goed zijn om voor jezelf uit te schrijven wat de voor- en nadelen zijn van drinken, zowel op de korte als op de lange termijn. Dit kan best confronterend werken gezien de voordelen vaak meer wegen dan de nadelen, en zeker op de lange termijn. Als je tijdelijk stopt met drinken zul je bijvoorbeeld merken dat je beter slaapt, geen katers meer ervaart, je enorm veel geld zal besparen, je in gewicht zult afvallen en het doet wonderen voor je huid.

Stel realistische doelen en maak afspraken

Allereerst is het belangrijk om vast te stellen of je wilt minderen of volledig wilt stoppen met drinken. Mocht je willen minderen in gebruik, dan moet je concreet afspreken hoeveel drankjes je per dag en hoeveel dagen per week dit mag. Het is belangrijk om realistisch hierin te zijn. Als je elke dag drinkt en plots naar 1 drankje per week wilt gaan, dan zal dit vaak niet haalbaar zijn en doordat je je doel niet behaalt zal dit leiden tot teleurstelling en gebrek aan motivatie om het nog eens te proberen. Je kunt er voor kiezen om geleidelijk af te bouwen waardoor je betere resultaten zult behalen. Daarnaast is het goed om afspraken met jezelf te maken om je doel zo realistisch mogelijk te maken. Gedurende de dagen dat je niet drinkt, kan je ervoor kiezen om bepaalde situaties of kennissen niet te zien waarmee je juist drinkt, om de verleiding te weerstaan en zodoende meer succes te hebben in het behalen van je doel.

Professionele hulp

Mocht het je toch niet lukken om zelfstandig te stoppen of te minderen in je alcohol gebruik dan hoeft dat niet het einde van de wereld te zijn. Bij een verslavingskliniek werken professionals die voldoende kennis en technieken beschikken om hierbij te helpen. Verslaving komt helaas vaker voor dan je denkt en is het al een grote stap dat je hebt geprobeerd om op eigen kracht te stoppen. Sommigen zullen een extra steuntje in de rug hierbij nodig hebben.

Geef een reactie