Het supereiwit Collageen

Het supereiwit Collageen

Het supereiwit Collageen

Ons lichaam is afhankelijk van verschillende bouw- en voedingstoffen. Een deel hiervan wordt door het lichaam zelf geproduceerd en een ander deel krijgen we binnen via onze voeding. Een van de belangrijke onderdelen hiervan zijn eiwitten. Er zijn wel honderd verschillende soorten eiwitten en ons lichaam produceert zelf ook specifieke type eiwitten. Een van de belangrijkste eiwitten is Collageen. Collageen wordt ook weleens supereiwit genoemd, omdat dit eiwit een zeer positieve werking heeft op verschillende onderdelen van het lichaam. Collageen is essentieel voor het bindweefsel in het lichaam en heeft vaak een lijmvormende werking. Collageen zorgt voor stevigheid van onder andere de gewrichten, maar ook voor het haar, de nagels en de huid. Het is dan ook niet verwonderlijk dat collageen ook veel terug te vinden is in diverse producten en supplementen als aanvulling op de dagelijkse voeding.

Uitgelicht: Collageen supplement onzin – Niche4Health

 

Collageen wordt tot het 25e levensjaar door het lichaam zelf aangemaakt

Collageen is een van de eiwitten die door het lichaam zelf geproduceerd wordt. Dit klinkt natuurlijk fantastisch, maar is helaas niet voor het leven lang. Na het bereiken van ongeveer het 25e levensjaar begint de productie van collageen door het lichaam langzaamaan af te nemen. Dit kan op latere leeftijd weleens tot klachten of ongemakken leiden. In de meeste gevallen wordt er door het lichaam zelf geen collageen meer aangemaakt na het 50e levensjaar. Ouderdomsverschijnselen, zoals bijvoorbeeld slijtage in de gewrichten en artrose, maar ook de vergrijzing van het haar en rimpelvorming van de huid worden mede veroorzaakt door een gebrek aan Collageen. Dit is voor veel mensen dan ook het moment om bewuster op de voeding te letten en eventueel te beginnen met collageen supplementen om het collageenniveau in het lichaam op pijl te houden.

Tip: Collageen te kort symptomen – Niche4Health

 

Verschillende types collageen

Er zijn verschillende oorzaken die de collageenhoeveelheid in ons lichaam beïnvloeden. Uiteraard speelt als gezegd de leeftijd een rol met betrekking tot de collageenproductie van het lichaam zelf. Een overdaad aan zon en ook roken en te veel suikers kunnen een invloed hebben op de hoeveelheid collageen in onze huid, waardoor veroudering van de huid kan worden versneld. Er zijn verschillende soorten collageen van elkaar te onderscheiden. Collageen type 1 zien we vooral terug in de nagels, de botten het haar en gewrichten, bloedvaten en pezen. Collageen type 2 is ook terug te vinden in de gewrichten en in de neus en de luchtpijp. Type 3 collageen zien we terug in de huid en de bloedvaten en het weefsel dat bijdraagt aan het herstellen van wonden. Alhoewel er 3 verschillende types van elkaar worden onderscheiden, is type 1 het meest voorkomend in het lichaam.

Geef een reactie