Etherische olie: wat is dat nou weer?

Etherische olie: wat is dat nou weer?

Het klinkt zo gewichtig, maar is dat wel terecht? Waar worden etherische oliën voor gebruikt en zijn de effecten ervan aangetoond? We vertellen je er alles over.

Komt het uit de hemel gevallen of is het gewoon een zweverige term, dat etherische olie? In dit geval sluit het ene het andere grappig genoeg niet uit. Zeker aangezien het woord ‘etherisch’ van het Griekse ‘aither’ is afgeleid, wat precies zoveel betekent als ‘lucht van de hemel’. Misschien is dat ergens nog wel een betere term, aangezien het gaat om vloeistoffen die geen vet bevatten en daarom in wezen ook niet eens oliën zijn. Kort gezegd, ze verdampen snel en keren daarom snel weer naar de ‘hemel’ terug.

Nog verwarrender wordt het wanneer we de termen erbij pakken die uit het Engels zijn afgeleid: aromatische of essentiële olie. Maar dat is net zoiets als witbier, wat niks met de kleur te maken heeft. Want met essence wordt een extract van een bepaald ingrediënt aangeduid, niet een specifieke kern of iets dergelijks.

Maar goed, een olie is het niet en ‘essentieel’ evenmin. Wat is het dan eigenlijk wel?

Wat zijn etherische oliën?

Ter aanvulling op bovenstaande kunnen we toch maar beter even iets specifieker zijn. Etherische oliën zijn vluchtige vloeistoffen die voor een groot deel bestaan uit meestal plantaardige extracten. Populaire voorbeelden zijn bestanddelen van zaden, wortelen, vruchten, schors en laten we ook bloemen niet vergeten. De oliën van laatstgenoemde zijn arbeidsintensiever om te verkrijgen en daarom vaak ook behoorlijk wat duurder dan zijn soortgenoten. Het uitknijpen van zaden en vruchten is daarentegen een stuk gemakkelijker, wat de lagere prijs juist verklaart.

Waarvoor worden ze gebruikt?

Natuurlijk zijn etherische oliën snel verdampt, zoals hierboven al beschreven staat. Maar zelfs dan laten ze een geur achter die gebaseerd is op de erin verwerkte bestanddelen. Om die reden zijn deze oliën zo populair in gebruik bij wat aromatherapie genoemd wordt. Deze behandeling met behulp van geuren is in staat om mensen met verschillende kwalen te helpen. Wie last heeft van bijvoorbeeld stress, angst of zelfs slapeloosheid doet er goed aan om etherische oliën te gebruiken. Deze werken in op je onderbewuste en brengen je verstoorde zenuwstelsel terug in balans.

Is gebruik van etherische oliën wetenschappelijk onderbouwd?

Dat is een lastige. Tijdens en na de Eerste Wereldoorlog, die woedde van 1914 tot 1918, werd al geëxperimenteerd met lavendelolie. Er werd onderzoek gedaan naar de ontsmettende werking van gewonde frontsoldaten, wat enigszins vruchten afwierp. In de jaren erna braken er regelmatig perioden van medicijnen schaarste aan, een tekort dat soms met etherische oliën werd aangevuld. Sommigen ervan bleken na uitvoerig testen inderdaad antivirale en antibacteriële effecten aan te tonen.

Dat wil dus niet garanderen dat je kwaal door etherische oliën wordt verholpen. Kwaad kunnen ze niet, maar raadpleeg ook altijd een expert!

 

Geef een reactie