Een slechte adem, dit doe je ertegen!

Een slechte adem, dit doe je ertegen!

Een slechte adem is natuurlijk storend voor de mensen om je heen, maar bovenal ook voor jezelf. Nu zijn er natuurlijk een aantal van zichzelf sprekende redenen waarom dit kan gebeuren. Denk aan, je tanden niet of nauwelijks poetsen, roken, alcohol en etensresten. Helaas zijn er ook tal van redenen waardoor je adem slecht ruikt waar je veel minder aan kan doen. Enkele voorbeelden hiervan zijn amandelstenen, ontstekingen en bijvoorbeeld een ziekte in de slokdarm.

Oplossingen slechte adem

Het oplossen van een slechte adem is voor de één een eitje en voor de ander een hels karwei. Het ligt er totaal aan hoe jouw lichaam op de behandeling reageert en hoe goed het aanslaat. De een is na een aantal dagen van een slechte adem af en de ander loopt er jaren mee rond. Er zijn verschillende oplossingen tegen een slechte adem. Je kunt ze allen vinden op vraagdetandarts.nl. De meest gangbare redenen zijn:

  • Gebruik mondwater
  • Je tong meer poetsen en schrapen
  • Je gebit regelmatig flossen, rageren en stoken
  • Check de medicijnen die je gebruikt.

Hoe verhelp je een slechte adem

Omdat alleen het opnoemen van de oplossingen je waarschijnlijk niet verder gaat helpen, willen we je de “methoden” even kort uitleggen zodat je ze in de praktijk kunt toepassen.

– Met mondwater spoel je je mond na het tandenpoetsen. Je gebruikt mondwater dus tweemaal daags. Je doet het mondwater in je mond en spoelt er ongeveer 30 seconden je mond mee om. Je hoeft het mondwater niet aan te lengen met water, tenzij anders op de fles vermeld. Daarnaast is het belangrijk om het mondwater goed uit te spugen.

– Je tong kun je poetsen met je tandenborstel. Je begint zover mogelijk naar achter en poetst dan langzaamaan naar voren toe. Doe dit ook elke keer nadat je je tanden hebt gepoetst. Je kunt dit ook doen met een tongschraper. Deze zet je ook zo ver mogelijk achterop je tong en trek je dan stevig naar voren toe.

– Je gebit flossen doe je met flosdraad. Stoken met een tandenstoker en rageren met een rager. Met alle drie de methoden ga je tussen je tanden tot aan je tandvlees om zo de etensresten te verwijderen die er ondanks het poetsen zijn blijven zitten.

– het laatste punt, medicatie, spreekt het meest voor zich. Als je de bijsluiter van je medicatie leest, staat hier vaak wel op of deze een slechte adem kan veroorzaken. Als dit het geval is en je je er heel erg aan stoort, kun je met de dokter in overleg voor eventuele nieuwe medicatie!

Geef een reactie