Alle stappen die een audicien doet bij een gehoortest lees je hier!

Alle stappen die een audicien doet bij een gehoortest lees je hier!

Alle stappen die een audicien doet bij een gehoortest lees je hier!

Gehoorverlies kan iedereen overkomen. Op elke leeftijd kun je last krijgen van je gehoor. De redenen waarom je minder hoort kan dus verschillende redenen zijn. Een gehoortest kan baat hebben om te kijken of je gehoorschade hebt en wat je eraan kan doen. De audicien is een expert in het achterhalen en onderzoeken van het gehoor en biedt passende oplossingen aan, zoals een hoortoestel op maat.

Hoe gaat zo’n gehooronderzoek in zijn werk?

Het is verstandig om bij een erkende audicien je hoor vermogen te laten testen. Hij of zij is gespecialiseerd in audiologie op geneeskundig vakgebied. Het behandelen van gehoorstoornissen en zoeken naar een passend hulpmiddel is dan ook hun expertise. Na een intakegesprek, waar vragen en antwoorden worden gesteld zal er een onderzoek plaatsvinden, waaronder het uitvoeren van een gehoortest, oftewel een audiogram. Door meerdere gehoortesten kan er meer inzicht van het probleem bekeken worden. Ook een spraakaudiogram kan gedaan worden of een test die het lawaai in de spraak meet. Problemen met gehoorverlies kan zijn aan:

  • Gehoorgang
  • In de geleiding van geluid, van het trommelvlies
  • Slakkenhuis
  • In de doorgifte van de hersenen
  • In de hersenen zelf

 

De audicien zal na deze testen weten wat er gedaan moet worden. Is er sprake van gehoorverlies aan de gehoorgang, dan zullen er oplossingen bedacht moeten worden en zal er de mogelijkheid zijn voor eventueel een hoortoestel.

Verschillen gehoorapparaten

Gehoorapparaten zijn in categorieën gedeeld, omdat er veel verschillen zijn.

  • Categorie 1: gehoorproblemen die mild zijn
  • Categorie 2: matige gehoorverlies
  • Categorie 3: gemiddelde hoorproblemen
  • Categorie 4: zwaar gehoorverlies
  • Categorie 5: zeer zwaar gehoorverlies

 

De achter het oor hoortoestel is een op maat gemaakt oorstukje. Via een slangetje verbonden aan het oor stuk. Geschikt voor categorie 1 en 2. Er zijn drie keuzeopties voor achter het oor toestel. De prijzen van dit model toestel kunnen variëren van €100-, tot €1650-, Verder heb je nog de in het oor hoortoestel, compleet in de gehoorgang toestel en de elektronische implant toestel.

Tegenwoordig zijn er hoortoestellen die volledig in het oor zitten en niet voor de buitenwereld te zien zijn. Deze hoorapparaten zijn helaas alleen geschikt voor beginnende gehoorverlies. Hoe meer gehoorverlies, hoe groter het gehoor formaat is.

De kosten van een hoortoestel kunnen voor een deel vergoed worden vanuit de basisverzekering, mits je meer dan 35 dB oor schade heb. Toestellen voor mensen met oorsuizen wordt ook door de verzekering gedekt.

Ga altijd langs voor een gehoortest als je merkt dat je last van je gehoor ondervindt.

Geef een reactie